skip to Main Content
 • Loodgieters
 • Installatie techniek
 • Kachel & haarden specialist
 • Houtgestookte cv installaties

ETA (e)(Hack snipperketel

ETA (e)HACK voor het volautomatisch verstoken van hout -snippers, -spanen en -pellets

brandstof: houtsnippers / houtspanen / houtpellets (bio-brandst0f), vermogens: 20 kW tot 240 kW

De ETA (e)HACK houtketel, die is voorzien van een elektro statisch fijnstoffilterstaat voor perfectie met voorsprong. De beste kwaliteit met het hoogste rendement en milieuverbeterende techniek staan bij de ontwikkeling van de ETA houtketel op de eerste plaats. Lage emissiewaarden, minimaal energieverbruik, betrouwbare techniek en een eenvoudige bediening zijn de richtlijnen van ETA. Deze richtlijnen worden in alle bio cv-ketels van ETA toegepast. Hierbij beweegt ETA zich in de voorhoede van wat technisch mogelijk is. Met een duidelijke visie op milieu, economie en techniek, zijn de duurzame hout cv-ketels van ETA geperfectioneerd voor de toekomst.

Herkent het aangeleverde type bio-brandstof. Of u nu droge snippers, natte snippers of pellets verbrand met de ETA houtketel, de lambdadonde regeling zorgt altijd voor een optimale verbranding. Door de continue meting van het restzuurstof gehalte en de temperatuur van de rookgassen, wordt de luchttoevoer en de brandstof toevoer volautomatisch geregeld.

Grote industriesnippers uit de recycling en de bosbouw kunnen probleemloos gebruikt worden. De vijzels in de brede trog voor de brandstoftoevoer kunnen moeiteloos stukken hout verwerken met vijf cm2 doorsnede (G50) tot een maximale lengte van twaalf centimeter. De progressieve vijzels met een vergroting van de “spoed” in het gesloten deel van het kanaal maken de snippers los. Een geluidsarme en lichtlopende materiaalstroom zijn hierdoor gewaarborgd.

ETA Hack Woodchip

ETA Hack achterzijde

ETA houtketel, meer vermogen met minder stroom

Een normaal gebruikte aandrijving voor het vijzelsysteem heeft een gemiddeld rendement van 65 %. ETA bio-ketels gebruikt voor de brandstoftoevoer hoogwaardige aandrijvingen die werken met een rendement van meer dan 95 %. Samen met de progressieve vijzel vermindert dit het stroomverbruik met ongeveer één derde.

Geen stilstand

Door de elektronische bewaking van het systeem worden ook de vijzels gecontroleerd. Mocht dit nu eens zwaarder draaien, dan krijgt de computer gelijk een melding. Automatisch draaien de vijzels even terug om het materiaal weer los te maken. Indien nodig wordt dit drie keer herhaald. Door de vrijloop in het roermechanisme staat het volledige motorvermogen beschikbaar om een eventuele blokkade van de vijzels op te heffen. Vastzittende houtsnippers en zelfs steentjes worden zo eenvoudig los gemaakt, waarna de brandstoftoevoer zijn normale weg weer kan vervolgen.

Een unieke brandsluis

Op het gebied van veiligheid is het de ETA houtketel die nieuwe normen stelt. Met een volledig dichte sluis die uit één kamer bestaat is dit, in tegenstelling tot andere sluizen en kleppen, de best mogelijke bescherming tegen brand in hetwerking brandsluis.jpg toevoerkanaal en de brandstofopslag. Er bestaat geen enkele mogelijkheid meer dat heet gas een weg terug kan vinden in het toevoerkanaal. Hiermee is de hoogste standaard van brandveiligheid bereikt.
Deze door ETA ontwikkelde en gepatenteerde brandsluis verwerkt probleemloos snippers tot een grootte van 5 centimeter. Te lange stukken worden door een uitwisselbaar hardstalen mes simpelweg afgesneden. Hierdoor is een minimale hoeveelheid motorvermogen nodig zodat de stokervijzel samen met de brandsluis op één motor kan draaien. Kortom, de hoogste bedrijfszekerheid met het laagste stroomverbruik.Automatische reiniging

Een schone ketel heeft bij de ETA houtketel de prioriteit. Mede hierdoor wordt immers het hoogste rendement bereikt. Wij vinden dat bij een automatische aanvoer van de brandstof ook een automatische afvoer van de as hoort. Vanaf de warmtewisselaar tot het rooster gaat alles automatisch. De warmtewisselaar wordt door de ingebouwde beweegbare spiralen gereinigd, ook het vuurrooster wordt regelmatig automatisch gekanteld. Twee vijzels die door één motor wordt aangedreven voeren de gezamenlijke as van de hele ketel in een reservoir dat gemakkelijk af te nemen en te legen is. Het gehele reinigingssysteem is dusdanig geconstrueerd, dat er altijd een vrije loop is. Hierdoor kunnen stenen en spijkers de installatie nooit blokkeren.

ETA Hack elementen

Brandruimte met kantelrooster

De keramische brandruimte met wervelkamer garandeert de schoonste verbranding die tegenwoordig mogelijk is. Zelfs bio-houtsnippers met een vochtgehalte van 40 % zijn geen probleem. Zonder omwegen en obstakels wordt de brandstof op het vuurrooster geschoven. Afhankelijk van het geleverde vermogen wordt het rooster automatisch om de zoveel tijd, na een brandcyclus gekanteld. Het as maar ook stenen, spijkers en andere delen worden zo uit de brandkamer verwijderd.

De Techniek

 1. Roerwerk met bladveren of knikarmen
 2. Vrijloop met kruiskoppeling
 3. Open trog
 4. Modulair verlengsysteem
 5. Energiezuinige aandrijving
 6. Kogelgewricht
 7. Gepatenteerde brandsluis
 8. Oplopende stokervijzel
 9. Bediening met internetaansluiting
 10. Onderdrukventilator
 11. Warmtewisselaar-reiniging
 12. Primaire en secundaire luchtkleppen
 13. Geïsoleerde brandkamer
 14. Volautomatische reiniging en asfvoer

ETA Hack 3D doornsee

Comfort en gemak met de ETA houtketel

Het bedieningsgemak en comfort van uw gehele installatie is in de ETA ketelelektronica vanzelfsprekend. Vanaf de warmwater-bereiding tot de vloerverwarming en de zonneboiler, kan door de besturing geregeld worden.
Is uw ETA houtketel eenmaal ingesteld, dan kunt u met het overzichtelijke en gemakkelijk te begrijpen display de algehele toestand van uw installatie controleren. Mocht u toch iets willen veranderen, zoals de instellingen voor opwarmtijden of temperatuur, dan biedt de info-knop u hiertoe de mogelijkheid. Alle regelingsmodules zijn met elkaar verbonden. Zo zijn alle componenten door uw ETA hout-cv-installatie op elkaar afgestemd. Alle waarden van de verschillende componenten zoals buffertanks, boilers, warmtegroepen, zonne-energie-installaties of gasketels zijn via de ETAbesturing opvraagbaar en instelbaar. Op die manier is elk onderdeel met elkaar in verhouding en onderling optimaal afgestemd.

Standaard al helemaal compleet

 • Overzichtelijk en duidelijke display
 • Ingebouwde micro computer sturing voor regeling, bewaking en beveiliging van het toestel en de installatie. Met mogelijkheid voor besturing op afstand via bijvoorbeeld Smart Phone.
 • Modulerende werking
 • Lambdabesturing met aanpassing aan elke bio-brandstofsoort
 • Aansluitmogelijkheid op uw PC
 • Toerentalgeregelde pomp en meng retour klep, voor optimaal rendement en lading van de buffertank.
 • Verwarmingsgroep: temperatuurgeregeld, met dag- en weekprogramma, aansluiting voor thermostatenen afstandsbediening voor een automatische werking
 • Boilergroep met tijdprogramma
 • Tijdgestuurde circulatiepomp
 • Optionele voelers maken het mogelijk om met uw standaard ketel een tweede verwarmingsgroep, een extra boilergroep of een complete bufferregeling te configureren.
 • Simpel uit te breiden met bijvoorbeeld extra groepen, boilers, hout, pellet of gas ketels, door middel van bus aansluit systeem.

Intelligente regeling voor meerdere gebouwen

Wanneer door middel van één centrale ketel meerdere huizen of gebouwen verwarmd worden, of als de ketel in een bijgebouw staat, is de ETA HACK met zijn CAN-bus het best aangepast aan elke situatie. Behalve de centrale ketel kunnen ook alle warmtegroepen of boilers in andere gebouwen via de CAN-bus geregeld en bestuurd worden. Alle gegevens van alle onderdelen in uw installatie worden continue gemeten. Hiermee is het mogelijk een perfecte werking van bijvoorbeeld een complete groep woningen te realiseren op één centrale ketel. Het opbouwen van uw eigen mini stadsverwarming met een ETA houtketel is mogelijk!

ETA Hack menu

Vol automatisch asuitdraai

En waar blijven al deze as, spijkers en stenen? Daar heeft u dus praktisch geen omkijken naar. De volautomatische asuitdraai transporteert dit alles naar de as opvangbak aan de voorzijde van het toestel. Deze kan vervolgens simpel afgekoppelde, weg gerold en geleegd worden.

De rookgasventilator

ETA gebruikt een speciale rookgasventilator. Geen gebruikelijk stuwdruksysteem maar een ventilator die een onderdruk creëert in de ketel. Hierdoor wordt een hoge bedrijfszekerheid gerealiseerd en is er geen kans op een ketelexplosie. Deze onderdrukventilator heeft zich reeds tientallen jaren bewezen in alle typen ETA bio cv-ketels. De benodigde lucht wordt door de onderdruk in de ketel via de primaire en secondaire luchtkleppen aangevoerd. Het systeem maakt een traditionele en minder veilige rookgasventilator overbodig. Het spreekt voor zich dat een systeem met slechts één onderdrukventilator minder stroom gebruikt dan een traditioneel systeem. Bij een maximaal ketelvermogen vraagt de ventilator slechts 76 Watt. Door de elektronische vermogensregeling van de ketel valt dit nog lager uit.

Aanpassing van het rookkanaal

De ETA HACK hout snipper ketel kan met elk rookkanaal uit de voeten. De onderdrukventilator maakt het mogelijk dat er zelfs met kleinere rookkanaaldiameters gewerkt kan worden. Door de toerentalregeling en de traploos verstelbare luchttoevoerkleppen is elk type rookkanaal zonder aanpassingen mogelijk. Met de instelling voor de rookgastemperatuur wordt condensvorming tegengegaan. Ook worden bij moderne lage temperatuurgeschikte rookkanalen de mogelijkheden volledig benut.

Brandstof bunker uitdraai

Voor de aanvoer van het materiaal in de vijzel vanuit de hout-voorraadbunker, (die boven of naast de ketelruimte kan liggen) is het roermechanisme de meest economische oplossing. De bio-brandstof blijft los, waardoor er geen verstoppingen en ophopingen kunnen ontstaan. De opbouw met ETA modules biedt roermechanismen met een diameter van anderhalve meter tot zes meter.

Informatie opvragen

  Contact Opnemen
  Waar kunnen we je bij helpen?

  Vul het formulier in voor een offerte of meer informatie   Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

   Back To Top