skip to Main Content
 • Loodgieters
 • Installatie techniek
 • Kachel & haarden specialist
 • Houtgestookte cv installaties

ETA SH houtvergassings ketels

ETA SH: Houtvergasser op stuk hout

brandstof: houtstukken (tot 50 cm lang), grove houtsnippers en briketten, vermogens: 20 kW tot 60 kW

De perfectie van een beproefd concept

 1. Geïsoleerde deur met geïntegreerde bediening
 2. Ruime vuldeur
 3. Rookgasafzuiging tijdens het vullen van hout
 4. Vulruimte 150 liter of 225 liter
 5. Aansteekdeur met optionele automatische ontsteking (=5a)
 6. Gepatenteerde brandkamer
 7. Optionele pelletflens (bij ETA SH 20 en 30 kW)
 8. Energiezuinige onderdrukventilator
 9. Reinigingshendel
 10. Primaire en secundaire luchtklep
 11. Lambdasonde
 12. Reiniging en onderhoud aan voorzijde

ETA SH doorsnee

ETA SH

Eenvoud

De ETA SH stukhout vergassings bio cv-ketel is zeer eenvoudig te bedienen, hij hoeft alleen met hout bijgevuld te worden. Het bijgevulde hout ontbrandt vanzelf door middel van het gloeibed dat achterblijft na de vorige verbranding. Na het sluiten van de deur start de ketel automatisch op.

In de grote vul ruimte kunnen stukken hout tot 50 cm lang. Bij een normale één gezinswoning is één à twee keer vullen per dag voldoende. Door de constante onderdruk ontsnapt er geen rook tijdens het bijvullen.

De uitstekende naverbranding zorgt er voor dat er bij het stoken van schoon hout, zeer weinig as overblijft. Hierdoor is het legen van de as ruimte één à twee keer per 14 dagen voldoende. Het reinigen van de warmte wisselaar is bij elke vulling simpel te doen door het bewegen van de handel aan de zijkant van het toestel.

Uniek

Voor het eerste is het gelukt om een biomassa cv ketel te ontwikkelen, die bij alle houtsoorten en bij alle vermogens een uitstoot van koolstofdioxide heeft die onder de magische grens van 100mg/MJ blijft.
Om deze unieke verbrandingswaarde te kunnen bereiken is elke ETA SH houtvergasser met een lambdasonde uitgerust. De lambdasonde meet continu het zuurstofgehalte in de rookgasafvoer. Hierdoor wordt een exacte en optimale hoeveelheid primaire luchthoeveelheid aangevoerd en een zuivere en volledige verbranding bereikt. Zonder deze regeling zou het toestel te veel lucht kunnen krijgen, wat nadelig is voor het rendement of te weinig lucht wat een onvolledige verbranding oplevert.
De ETA SH vergassings ketel is tot nu toe de eerste en de enige hout cv-ketel met een rendement tussen de 90 en 93% over het hele vermogens bereik.

Beter

Rendements verbetering zit soms in het kleinste detail. De lucht toevoer van de ETA SH hout cv-ketel wordt voor de deur langs geleid, zodat er minder warmte uitstraling is naar de omgeving.

Hitte

Omdat een luchtoverschot de verbrandingsruimte koelt en de temperatuur in de na verbrandingsruimte tussen de 1000 en 1200 graden ligt, heersen er grote temperatuursverschillen. Een conventionele verbrandingsruimte is niet bestand tegen dergelijke omstandigheden. Daarom bestaat de speciaal ontwikkelde ETA brandkamer uit gelijkmatig opgebouwde delen van chamotte. Hierdoor is er geen materiaal spanning ten gevolge van koude en warme lucht en zo worden dure reparaties verkomen. En bijkomend pluspunt zijn de losse binnen panelen in de vul ruimte. De binnen bekleding van deze ruimte is behangen met losse platen, welke na enkele jaren verslijten en vervolgens simpel gewisseld kunnen worden. Bij veel andere merken dient deze binnen bekleding uitgeslepen en op nieuw ingelast te worden. Wat natuurlijk een tijdrovende en dus prijzige klus is.

ETA SH 3D doorsnee

De rookgasventilator

ETA gebruikt een speciale rookgasventilator. Geen gebruikelijk stuwdruksysteem maar een ventilator die een onderdruk creëert in de houtvergassings ketel. Hierdoor wordt een hoge bedrijfszekerheid gerealiseerd en is er geen kans op een ketelexplosie. Deze onderdrukventilator heeft zich reeds tientallen jaren bewezen in alle typen ETA biomassa ketels. De benodigde lucht wordt door de onderdruk in de ketel via de primaire en secondaire luchtkleppen aangevoerd.

ETA SH elementen

Reiniging

Een schone hout cv ketel heeft bij ETA de prioriteit. Mede hierdoor wordt immers het hoogste rendement bereikt. Het reinigen van de ETA SH houtvergasser is even simpel als doeltreffend. De warmtewisselaar wordt door de ingebouwde beweegbare spiralen gereinigd. Dit is door een simpele beweging via een handel aan de buitenzijde van het toestel makkelijk te doen, telkens wanneer u het toestel opnieuw vult met hout.

Lambdasonde

Of u nu hard of zacht hout, grote stukken of grove snippers verstookt, de lambdadonde regeling zorgt altijd voor een optimale verbranding. Door de continue meting van het restzuurstof gehalte en de temperatuur van de rookgassen, wordt de primaire en secundaire luchttoevoer samen met de rookgas ventilator snelheid zo geregeld, dat er altijd een optimale verbranding en rendement ontstaat.

Overzicht van sterke punten

 • Modulerend vermogen door variabele luchttoevoer en toeren geregelde ventilator.
 • Optimale verbranding en rendement door lambdasonde regeling.
 • Gloeibed voor zelfontbranding, na bijvullen.
 • Rookgas ventilator voor constante onderdruk en bijvullen zonder
 • rooklekkage.
  Toerental regeling voor bufferpomp, voor optimale lading.
 • Ingebouwde regeling voor aansturen van tapwater boiler met pomp.
 • Ingebouwde regeling voor aansturen van twee meng groepen met pomp, mengers en thermostaten.
 • Duidelijk display met simpele besturing van de componenten en aanpassing van het systeem.
 • Ingebouwde micro computer sturing voor regeling, bewaking en beveiliging van het toestel en de installatie. Met mogelijkheid voor besturing op afstand via bijvoorbeeld Smart Phone.
 • Simpel uit te breiden met bijvoorbeeld extra groepen, boilers, hout, pellet of gas ketels, door middel van bus aansluit systeem.
 • Een ETA SH houtvergasser kan goed gebruikt worden voor het opbouwen van een duurzaam en milieuvriendelijke verwarmings systeem op hout en biomassa, eventueel in combinatie met zonnepanelen.

ETA SH plattegrond

Informatie opvragen

  Contact Opnemen
  Waar kunnen we je bij helpen?

  Vul het formulier in voor een offerte of meer informatie   Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

   Back To Top