skip to Main Content
  • Loodgieters
  • Installatie techniek
  • Kachel & haarden specialist
  • Houtgestookte cv installaties

Lucht/water warmtepompen

Lucht/water warmtepompen

NIBE heeft een uitgebreid assortiment aan lucht/water warmtepompen in zowel monoblock als SPLIT-uitvoering. Deze modulerende warmtepompen bieden een duurzame en energiezuinige installatie voor all-electric of hybride systemen voor cv-verwarming, evt. cv-koeling en warmtapwater. 
Met rendementen tot wel 530% behoren de NIBE warmtepompen tot de beste en stilste lucht/water warmtepompen die op dit moment verkrijgbaar zijn. Het Zweedse NIBE maakt kwalitatief hoogwaardige warmtepompen voor het koude Scandinavische klimaat, waardoor deze warmtepompen tot zelfs -25°C buitentemperatuur blijven functioneren. Voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw zijn compacte, eenvoudig te installeren complete binnenunits beschikbaar, maar ook grotere installaties, met boilers van 500 liter of cascadeopstelling van meerdere buitenunits, zijn verkrijgbaar. 
De monoblock warmtepompen hebben een aansluiting op een binnenunit via cv-water (geen F-gassen certificering vereist) en een SPLIT-uitvoering heeft een aansluiting op de binnenunit via koelmiddelleidingen (F-gassen certificering vereist bij installatie). Als er meer vermogen benodigd is dan de grootste uitvoering, kunnen de monoblock warmtepompen ook eenvoudig in cascadeopstelling worden gekoppeld.

ISDE-subsidie

De Nederlandse overheid heeft via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een subsidieprogramma voor o.a. warmtepompen opgezet. Voor lucht/water warmtepompen geldt een subsidie van € 1.800,- tot € 2.600,- per buitenunit. Raadpleeg de apparatenlijst van NIBE, waarin een overzicht staat van NIBE warmtepompen, die in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie.


lucht/water warmtepompen

Zo werkt een lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp benut laagwaardige warmte

Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat warmte aan de omgeving onttrekt en omzet in bruikbare energie voor het leveren van verwarming en het produceren van warm tapwater. In feite is de werking van een warmtepomp vergelijkbaar met die van een koelkast.
Een lucht/water warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte (ofwel: energie) aan de buitenlucht. Dat kan tot een buitentemperatuur van maar liefst -20°C! Voor een lucht/water warmtepomp zijn geen ingrijpende bouwkundige maatregelen – zoals bronboringen – nodig. Hierdoor kunt u dit type warmtepomp uitstekend toepassen in bestaande situaties, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van een conventionele installatie met een cv-ketel. Maar vanzelfsprekend zijn lucht/water warmtepompen van NIBE ook uitstekend toepasbaar in nieuwbouw.Warmtepompen: hoog rendement én hoog comfort

Dankzij het uitgekiende ontwerp kan een warmtepomp een maximale hoeveelheid warmte (energie) leveren met een minimale opname van aandrijfenergie uit fossiele brandstoffen. Onder de juiste omstandigheden kan het rendement van een warmtepomp oplopen tot maar liefst 600%. In zo’n geval levert de warmtepomp met 1 kWh aan elektrische energie maar liefst 6 kWh aan warmte. Het hoogste rendement wordt bereikt als de temperatuur van de bron hoog is en voor verwarming gebruik kan worden gemaakt van een zogenaamd Laag Temperatuur Systeem, zoals vloer- en wandverwarming. Behalve verwarmen kunnen diverse warmtepomp types ook koeling en warm tapwater leveren.

Werking buitenunit

De buitenunit is met de binnenunit van de lucht/water warmtepomp verbonden door middel van een gesloten circuit waarin een milieuvriendelijk koudemiddel wordt rondgepompt. Het expansieventiel in de buitenunit laat steeds een hoeveelheid van dit koudemiddel door naar de warmtewisselaar (verdamper) in de buitenunit. De ventilator in de buitenunit zuigt buitenlucht aan en voert deze door de verdamper. Hierdoor kan het koudemiddel in de verdamper de zogenaamde laagwaardige warmte uit de buitenlucht opnemen. In de verdamper daalt de druk sterk, waardoor het koudemiddel gaat koken en een gasvormige toestand bereikt.

Werking binnenunit

De compressor in de buitenunit zuigt dit gas vervolgens aan en transporteert het naar de warmtewisselaar (condensor) in de binnenunit. Tijdens dit proces nemen de druk en de temperatuur sterk toe. In de condensor koelt het gas af door het relatief koele water van de cv-installatie dat door de condensor wordt gevoerd. Hierdoor condenseert het gas en wordt het weer vloeibaar. Alle opgenomen warmte uit de buitenlucht en van de compressor komt daarbij vrij en wordt via de condensor overgedragen op het circulerende water in het afgifte systeem. Deze hoogwaardige warmte kan worden benut voor ruimteverwarming, zwembadverwarming en de productie van warm tapwater. Tot slot stroomt het vloeibare koudemiddel onder hoge druk terug naar het expansieventiel in de buitenunit, waarna het proces opnieuw begint.

Informatie opvragen

Contact OpnemenWaar kunnen we je bij helpen?

Vul het formulier in voor een offerte of meer informatie


Ik ga akkoord met de privacy verklaring.
Back To Top