skip to Main Content
 • Loodgieters
 • Installatie techniek
 • Kachel & haarden specialist
 • Houtgestookte cv installaties

Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat warmte aan de omgeving onttrekt en omzet in bruikbare energie voor het leveren van verwarming en het produceren van warm tapwater. In feite is de werking vergelijkbaar met die van een koelkast.

Warmtepompen worden er in twee uitvoeringen gemaakt, namelijk: water/water en lucht/water.

Een lucht/water warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte (ofwel: energie) aan de buitenlucht. Dat kan tot een buitentemperatuur van maar liefst -20°C! Voor een lucht/water warmtepomp zijn geen ingrijpende bouwkundige maatregelen – zoals bronboringen – nodig. Hierdoor kunt u dit type uitstekend toepassen in bestaande situaties, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van een conventionele installatie met een cv-ketel. Maar vanzelfsprekend zijn lucht/water warmtepompen ook uitstekend toepasbaar in nieuwbouw.

Een water/water warmtepomp is zowel toepasbaar in de nieuwbouw als in bestaande bouw en onttrekt, met behulp van een gesloten collector of een open bron, warmte (energie) aan de bodem, grondwater, oppervlaktewater of aan een andere bron, zoals de gevel en/of het dak van een gebouw. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van uw situatie.

warmtepomp

Een hoog rendement én hoog comfort

Dankzij het uitgekiende ontwerp kan een warmtepomp een maximale hoeveelheid warmte (energie) leveren met een minimale opname van aandrijfenergie uit fossiele brandstoffen. Onder de juiste omstandigheden kan het rendement oplopen tot maar liefst 600%. In wordt er 1 kWh aan elektrische energie geleverd en maar liefst 6 kWh aan warmte. Het hoogste rendement wordt bereikt wanneer de temperatuur van de bron hoog is en voor verwarming gebruik kan worden gemaakt van een zogenaamd Laag Temperatuur Systeem, zoals vloer- en wandverwarming. Behalve verwarmen kunnen diverse warmtepomp types ook koeling en warm tapwater leveren.Werking buitenunit lucht/water warmtepomp

De buitenunit is met de binnenunit van de lucht/water warmtepomp verbonden door middel van een gesloten circuit waarin een milieuvriendelijk koudemiddel wordt rondgepompt. Het expansieventiel in de buitenunit laat steeds een hoeveelheid van dit koudemiddel door naar de warmtewisselaar (verdamper) in de buitenunit. De ventilator in de buitenunit zuigt buitenlucht aan en voert deze door de verdamper. Hierdoor kan het koudemiddel in de verdamper de zogenaamde laagwaardige warmte uit de buitenlucht opnemen. In de verdamper daalt de druk sterk, waardoor het koudemiddel gaat koken en een gasvormige toestand bereikt.

Werking gesloten collectoren water/water warmtepomp

Is de water/water warmtepomp gekoppeld aan een gesloten collector, dan wordt in het gesloten circuit een vorstvrij mengsel van water en een antivriesmiddeloplossing rondgepompt. Dit watermengsel neemt zogenaamde laagwaardige warmte op uit de bodem, uit oppervlaktewater of uit de gevel of het dak van een gebouw en transporteert het naar de warmtepomp.

Informatie opvragen

  Contact Opnemen
  Waar kunnen we je bij helpen?

  Vul het formulier in voor een offerte of meer informatie   Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

   Back To Top