Water/water warmtepompen
Met een water/water warmtepomp van NIBE bespaart u tot wel 45% op uw energiekosten ten opzichte van een conventionele cv-ketel. Bovendien verlaagt u uw CO2-uitstoot, want aardwarmte is een puur natuurlijke en milieuvriendelijke energiebron: zonnewarmte die het hele jaar door wordt opgeslagen in de aardbodem. Maar minstens zo belangrijk: een water/water warmtepomp van NIBE biedt u optimaal comfort in verwarming, warm water én koeling.
Assortiment water/water warmtepompen
NIBE biedt u water/water warmtepompen in diverse uitvoeringen: solo of combi (met een ingebouwde boiler voor warm tapwater), met of zonder (passieve) koeling en in vermogen variërend van 1,5 kW tot 60 kW. Door meerdere warmtepompen in cascade opstelling te combineren, kan een verwarmingsvermogen van maximaal 720 kW worden geleverd.
Zo werkt een water/water warmtepomp
Een water/water warmtepomp benut laagwaardige warmte
Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat warmte aan de omgeving onttrekt en omzet in bruikbare energie voor het leveren van verwarming en het produceren van warm tapwater. In feite is de werking van een warmtepomp vergelijkbaar met die van een koelkast.
Een water/water warmtepomp is zowel toepasbaar in nieuwbouw als in bestaande bouw en onttrekt met behulp van een gesloten collector of een open bron warmte (= energie) aan de bodem, aan grondwater, aan oppervlaktewater of aan een andere bron, zoals de gevel en/of het dak van een gebouw. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van uw situatie.
Warmtepomp: hoog rendement én hoog comfort
Dankzij het uitgekiende ontwerp kan een warmtepomp een maximale hoeveelheid warmte (= energie) leveren met een minimale opname van aandrijfenergie uit fossiele brandstoffen. Onder de juiste omstandigheden kan het rendement van een warmtepomp oplopen tot maar liefst 600%. In zo’n geval levert de warmtepomp met 1 kWh aan elektrische energie maar liefst 6 kWh aan warmte. Het hoogste rendement wordt bereikt als de temperatuur van de bron hoog is en voor verwarming gebruik kan worden gemaakt van een zogenaamd Laag Temperatuur Systeem, zoals vloer- en wandverwarming. Behalve verwarmen kunnen diverse warmtepomp types ook koeling en warm tapwater leveren.
Werking gesloten collectoren
Is de water/water warmtepomp gekoppeld aan een gesloten collector, dan wordt in het gesloten circuit een vorstvrij mengsel van water en een antivriesmiddel oplossing rondgepompt. Dit watermengsel neemt zogenaamde laagwaardige warmte op uit de bodem, uit oppervlaktewater of uit de gevel of het dak van een gebouw en transporteert het naar de warmtepomp.
Werking open bronnen
Maakt de water/water warmtepomp gebruik van een open bron, dan wordt water uit diepere grondlagen of uit bijvoorbeeld een rivier, kanaal of meer via een filter verpompt naar een platen warmtewisselaar. De platen warmtewisselaar onttrekt vervolgens laagwaardige warmte aan dit water en geeft deze warmte af aan een tussenmedium van water (waaraan eventueel een koudemiddel is toegevoegd) dat in de warmtepomp in een gesloten circuit rondpompt. Het afgekoelde bron- of oppervlaktewater wordt vervolgens naar de open bron of het oppervlaktewater teruggevoerd.
Omzetten van laagwaardige warmte in bruikbare energie
In de warmtepomp laat het expansieventiel vanuit de condensor (waar een hoge druk heerst) steeds een hoeveelheid water met koudemiddel door naar de verdamper. In de verdamper daalt de druk sterk, waardoor het watermengsel gaat koken en verdampt tot het gasvormig wordt. De warmte die nodig is om dit verdampingsproces gaande te houden, wordt onttrokken aan het circulerende watermengsel in de verdamper. De compressor van de warmtepomp zuigt het gas vervolgens aan en transporteert het naar de condensor. Tijdens dit proces nemen de druk en de temperatuur sterk toe.
In de condensor koelt het gas af door het relatief koele water van de cv-installatie. Hierdoor condenseert het gas en wordt het weer vloeibaar. Daarbij komt alle opgenomen warmte uit de bodem of het oppervlaktewater en van de compressor weer vrij en wordt het overgedragen op het circulerende water in het afgifte systeem. Deze hoogwaardige warmte kan worden benut voor ruimteverwarming, zwembadverwarming en het verwarmen van tapwater. Tot slot stroomt het watermengsel onder hoge druk terug naar het expansieventiel. Hier kan het weer verdampen en begint het gehele proces opnieuw.